Studijsko putovanje u Reciklažni centar JKP Kruševac

DRC je 22. februara 2017. godine organizovao studijsko putovanje u Reciklažni centar JKP Kruševac za korisnike iz Kraljeva u okviru projekta „Osnaživanje Romske zajednice kroz socio-ekonomski razvoj i ekološku zaštitu grada Kraljeva“.

Kao nastavak poslovnih obuka koje su organizovane u okviru projekta i na osnovu ličnih interesovanja korisnika, 10 od ukupno 40 korisnika posetilo je Reciklažni centar Kruševcu da saznaju više o njihovim praksama, dobiju nove poslovne ideje i prodiskutuju moguće izazove.

Tim koji se sastojao od stručnjaka za reciklažu nevladine organizacije Treehouse iz Kruševca, načelnik Reciklažnog centra, najiskusniji radnik Centra i predstavnik DRC-a dočekali su korisnike i pružili im informacije o svim ključnim aktivnostima u Reciklažnom centru, upravljačkoj strukturi, potrebnim resursima, profitabilnosti postrojenja, itd. Studijsko putovanje omogućilo je korisnicima da dobiju odgovore na svoja pitanja iz prve ruke, da se povežu međusobno i sa mentorima i razmotre potencijalne zajedničke poslovne poduhvate u formi zadruge.

Učesnici su dobili informacije o dostupnim start-up grantovima za samozapošljavanje koje nudi DRC u okviru projekta, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje, za koje bi mogli da se prijave kao zadruga i dobiju stavke kao što su presa za reciklažu, kolica, vaga i džakovi.

Kao rezultat studijskog putovanja, pet učesnika je donelo odluku da pokuša da formira zadrugu koja bi aplicirala za DRC-ov grant, kako bi započeli mali reciklažni centar. Ostali učesnici su takođe smatrali da bi formiranje zadruge bilo najuspešnije, ali i da bi bilo teško naći pouzdane partnere. Ipak, i oni su stekli nove ideje o tome kako da njihovi individualni napori budu uspešniji.

Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo ovim studijskim putovanjem, rekavši da su naučili mnogo iz ovog iskustva i da će iskoristiti to znanje da poboljšaju svoje dnevne aktivnosti kako bi njihov posao bio održiviji i generisao veći profit.