Organizovan okrugli sto „Podrška i procedura za povratak interno raseljenih lica“

Fhoto - header.jpg

U okviru projekta „Održivi povratak - podrška i osnaživanje” koji finansira Evropska unija Danski savet za izbeglice je 18. aprila 2019. godine, u Beogradu, sa partnerima gradom Kragujevcem i organizacijama Božur i Sveti Spas, organizovao okruli sto pod nazivom „Podrška i procedura za povratak interno raseljenih lica”.

Okruglom stolu je prisustvovalo 45 učesnika među kojima su bili predstavnici interno raseljenih lica, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Komesarijata za izbeglice i migracije, UNHCR-a, Ministarstva za zajenice i povratak, Međunarodne organizacije za migracije Priština, lokalnih struktura, kao i međunarodnih i lokalnih organizacija.

Interno raseljena lica su dobila detaljne informacije o raspoloživoj pomoć koju pružaju relevantne organizacije i institucije pri povratku, kao i o novinama vezanim za proceduru povratka. Okrugli sto je bio prilika da interno raseljena lica diskutuju o pitanjima vezanim za povratak na Kosovo* sa predstavnicima organinizacija i institucija koje podržavaju povratak, kao i da u ime svojih sunarodnika zagovaraju što skoriji povratak. U okviru panela, učesnici okruglog stola su se kritički osvrnuli na proces povratka, jer smatraju da je spor i opterećen komplikovanim procedurama i zaključili da se sam proces treba olakšati kako bi postigao zadovoljavajuće rezultate. Učesnici su izrazili zadovoljstvo organizovanim Okruglim stolom i mogućnošću da se informišu o relevantnoj pomoći pri povratku i razmene informacije i iskustva u realizaciji projekata povratka, a koji doprinose rešavanju problema raseljeništva u Srbiji.