Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravlјanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides u poseti Centru za azil u Krnjači

Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravlјanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides posetio je Srbiju 21. januara 2017. godine. Zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom i ambasadorom EU Devenportom, Komesar je posetio Centar za azil u Krnjači u Beogradu, gde je trenutno smešteno 1100 izbeglica/tražilaca azila/migranata.

Tokom posete Centru za azil, komesar je imao priliku da razgovara sa izbeglicama koje su smeštene u centru. Komesar je posetio neke aktivnosti koje finansira Evropska unija, posebno Dečiji kutak koji za decu izbeglice organizuju UNICEF i Danski savet za izbeglice, kao i novu ambulantu koju su skoro rehabilitovali UNHCR/Danski savet za izbeglice.

U izjavi nakon Stilijanides je ponovio da je Evropska unija posvećena nastavku pomoći sa konkretnim finansiranjem i podrškom i da će ova hitna pomoć biti usmerena na obezbeđivanje hrane, vode, higijene i drugih osnovnih stvari, kao i zdravstvene zaštite. Stilijanides je istakao da će EU nastaviti blisku saradnju sa srpskim vlastima uz pomoć agencija UN i drugih humanitarnih organizacija kako bi se zadovoljile najhitnije potrebe, a posebno kako bi se osiguralo da su prihvatni centri spremni za zimu.