Pružanje podrške za obnovu poplavljenih domaćinstava i lokalne privrede u Srbiji – Faza II - finansira EUD

Fokus

Podrška poplavljenim domaćinstvima i lokalnim privredama u Srbiji

Donator

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Cilj projekta

Opšti cilj projekta je pružanje podrške Vladi Republike Srbije i lokalnim vlastima za obnovu šteta nastalih u poplavama.
Specifični cilj projekta je obezbeđivanje sigurne i valjane rekonstrukcije i pružanje individualnih stambenih rešenja za zajednice i porodice pogođene poplavama, kao i učvršćivanje mikro preduzeća. Projekat pruža podršku Vladi Republike Srbije, kao i relevantnim sektorima lokalnih vlasti, kroz pomoć poplavljenim područjima.

Projekat pruža podršku Vladi Republike Srbije, kao i relevantnim sektorima lokalnih vlasti, kroz pomoc poplavljenim podrucjima. 
Prema predlogu projekta i na osnovu početnih procena potreba planirana je sledeća podrška u 13 ciljanih opština:
1.    Najmanje 679 porodica koje će dobiti pomoć kroz rekonstrukciju svojih delimicno ili teško oštećenih kuća (DRC i Vizija)
2.    Najmanje 18 porodica koje će dobiti pomoć kroz izgradnju novih montažnih kuca umesto njihovih potpuno uništenih kuća, uz obezbeđivanje 18 setova osnovnih kućnih aparata i nameštaja (DRC i Vizija)
3.    Najmanje 154 srednjih i malih preduzeća i preduzetnika će dobiti osnovna sredstva za rad, materijal i opštu poslovnu obuku i ekonomsko i tehničko mentorstvo (ENECA i DRC)
4.    Najmanje 147 setova osnovnih kućnih aparata i nameštaja obzbeđenih za porodice pogođene poplavama u martu 2016. u gradu Čačku i opštini Lučani.

Korisnici

Najugroženija domaćinstva i zajednice pogođene poplavama (lokalno stanovništvo, raseljena lica, uključujući i pripadnike romske populacije) u ciljnim opštinama (Obrenovac, Paraćin, Jagodina, Smederevska Palanka, Ub, Koceljeva, Krupanj, Mionica, Kladovo, Negotin i Majdanpek), čije su stambene i javne gradevine nastradale u poplavama u maju i septembru 2014. i martu 2016. godine

Nadležni organi

Lokalne opštinske vlasti, lokalni centri za socijalni rad,
Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja i druge ključne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou
Implementacioni partneri:
UNOPS
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO)
Hilfe zur Selbsthilfe e.V. Misija u Republici Srbiji (HELP)
Arbeiter-Samariter-Bund (ASB)
Koaplikanti
EcoNomic Expert Community Association (ENECA)
NVO Vizija