PORODICA MARKOVIĆ

Jelena Marković napustila je Vitinu tokom 1999. godine zajedno sa roditeljima. Otišli su da žive u Vranje, gde je upoznala svog muža Nenada, koji je takođe bio interno raseljeno lice. U Vranju, porodica je proširena sa dva člana – sinovima Nikolom i Danijelom. Ova četvoročlana porodica živela je u iznajmljenom stanu, primajući socijalnu pomoć i koristeći Nenadovu sezonsku zaradu.

Porodica se vratila na Kosovo u 2012. godine i od sopstvenih sredstava izgradila kuću na imanju Nenadove majke u selu Gornje Kusce u blizini Gnjilana. Nakon povratka, porodica je dobila još jednog člana – ćerku Nikolinu. Iako porodica nije završila sve građevinske radove na kući, već su imali minimalne uslove za život. Zahvaljujući fondovima Evropske unije, DRC je pomogao ovoj porodici obezbeđujući im nameštaj, kućne aparate, prehrambene i neprehrambene proizvode, kao i donaciju za podršku dohodovnim aktivnostima.

Jelena je dobila mašinu za vez i mašinu za šivenje, i pre dva meseca je počela da ih koristi kako bi nešto zaradila. Ona trenutno nema poslovne prostorije, pa obavlja usluge šivenja i veza kod kuće, nadajući se da će dovoljno dobro razviti posao kako bi uskoro imala i svoju radionicu.