PORODICA CAKO

Tri člana porodice Cako živela su u selu Brod kod Dragaša, koji su napustili 1999. godine. Kao raseljena, porodica je pronašla privremeni smeštaj u Kaluđerici kod Beograda. Glava domaćinstva, Isljam Cako, radio je kao fizički radnik na gradilištima zarađujući na ovaj način za osnovne potrebe svoje porodice. Isljam kaže da su u Beogradu veoma teško živeli i da je zbog toga odlučio da se vrati u svoje mesto porekla sa suprugom Umijanom i njihovom ćerkom Brendom.

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, porodica je dobila podršku za opremanje kuće sa osnovnim nameštajem i kućnim aparatima, kao i prehrambeni i higijenski paket kako bi se olakšao proces povratka. Ono što Isljam smatra najvrednijim je auto dizalica – donacija za podršku dohodovnim aktivnostima koja je ostvarena tokom sprovođenja projekta u koordinaciji sa DRC.

U Dragašu Isljam iznajmljuje poslovni prostor za radionicu za popravku automobila u kojoj se nalazi i njegova auto dizalica. Koristeći je kao osnovno sredstvo u procesu rada, Isljam uspeva da ostvari dovoljno prihoda za osnovne životne potrebe njegove porodice, što čini njihov povratak održivijim.