PALAČINKA FEST

Jutro, devet sati. Bačko Gradište sija posle sinoćnje kiše, opran i spreman za manifestaciju „Palačinka fest“. Stolovi su postavljeni, a smesa za palačinke i namazi su u pripremi. 
Tu su uglavnom poznati učesnici – takmičari iz Vojvodine, Mađarske i Hrvatske, kao i dve nove ekipe: „Novi Gradištanac 1 i 2“.

Selvije Šerifović vodi ekipu „Gradištanac 1“. Ona je vesela, samouveren mlada žena. Dve ćerke i dva sina su oko nje. Oni gledaju svoju majku kako priprema smesu za palačinke. Pored nje, tu je i drugi tim – tim Igbale Ramadani. Ona je ozbiljna i smirena. Njena starija ćerka joj pomaže u ređanju tegli sa namazima. Ostala deca gledaju. Tu je Samira Kurteši sa petoro dece. Ona ne zna kako se pripremaju palačinke, ali želi da učestvuje i da pomogne u mazanju i umotavanju, nadajući se da će i ona naučiti da pravi palačinke.

Veselo je oko stola. Muzika prosto „poziva“ na ples. Neki članovi tima igraju. Deca umazana džemom i kremom skaču oko stola. Starija deca su zamenila svoje majke i ponosno okreću i mažu palačinke. Jedan dečak se približava stolu i traži da kupi palačinku sa kremom.
Ovaj događaj je ispratila RTV Panonija. Oni se približavaju Selvije. Ona se samouvereno predstavlja i daje recept za najbolje palačinke.
Selvije, Samira i Igbala blistaju. Zadovoljstvo im se očitava na licima. One su šale, viču na decu, peku palačinke. Neke palačinke su i prodate, takođe.

Manifestacija se bliži kraju. Najavljeno je proglašenje pobednika nekih disciplina. Kraljica palačinki je tim iz Mađarske. Selvije, Igbala i Samira okupljaju svoju decu i pozdravljaju se sa ostalim učesnicima. 

Možda im je ovaj dan pokazao da su konačno kod kuće.

U okviru redovnih projektnih aktivnosti, Danski savet za izbeglice, kao izvršni partner OEBS-a na projektu „Jačanje inicijativa za socijalno uključivanje romskih porodica iz privremenih naselja Grada Beograda u lokalne zajednice Republike Srbije“, organizovao je učešće romskih korisničkih porodica na međunarodnom festivalu palačinki održanom 27. juna 2015. godine u Baškom Gradištu u opštini Bečej. Projekat se realizuje u bliskoj saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava u okviru projekta „Tehnička podrška Kancelariji za ljudska i manjinska prava u sprovođenju Nacionalne strategije za inkluziju Roma u Republici Srbiji“, sa finansijskom podrškom Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).