MARINKO KAZIĆ

Marinko i njegova supruga sa nestrpljenjem očekuju da se presele u svoju montažnu kuću, finansiranu u okviru IPA 2011 projekta i sagrađenu od strane Danskog saveta za izbeglice u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. Oni su uglavnom uzbuđeni zbog svoje dece, koja će sada dobiti priliku da provedu detinjstvo daleko od ambijenta kakav vlada u kolektivnim centrima. Novi stil života porodice takođe će im doneti nove perspektive za aktivnosti stvaranja prihoda, tako da će uskoro obrađivati vrt oko kuće i uzgajati povrće za svoje potrebe.

Marinko (28) je 2000. godine došao kod rođaka u Smederevo iz Orahovca na Kosovu. Budući da nije imao trajno stambeno rešenje u Smederevu, posle dva meseca se preselio sa roditeljima u kolektivni centar Karatas u Kladovu.

Marinkova supruga Julijana (24) je takođe raseljeno lice iz Orahovca. Ovaj bračni par se venčao pre četiri godine i njihovo dvoje dece je rođeno u kolektivnom centru. Ovi mladi roditelji podižu Petra (4) i Dunju (2) u neadekvatnim životnim uslovima koji su veoma loši za njihovo zdravlje i neprikladni za bezbrižno detinjstvo maloletnika. Istovremeno, loši uslovi u kolektivnom centru, mrzovoljna i sumorna okolina koja podsećajuća stanovnike centra na njihovu nesreću, nije mogla da bude odgovarajuće stambeno rešenje za ovaj mladi par koji je nedavno osnovao porodicu. 

Zahvaljujući pomoći obezbeđenoj kroz IPA fondove dobili su novi dom, bezbedan život i šire životne perspektive.