DELEGACIJA EU OBNAVLJA PRIVREDU POGOĐENU POPLAVAMA U SRBIJI

29. januar 2015. – Ub: U okviru programa Evropske unije pružanja podrške u obnovi poplavljenih domaćinstava u Srbiji, Danski savet za izbeglice i organizacija Eneca isporučili su braći Tauz, malim preduzetnicima iz opštine Ub, kompresor za pokretanje pneumatskog alata, brusilicu, kao i set različitih vrsta alata.

Preduzeće Palma d.o.o. je osnovano 1996. godine u Ubu, kada su braća Tauz izbegla političke konflikte u Kninu u Hrvatskoj. Ovo preduzeće se bavi proizvodnjom i prodajom građevinske stolarije od drveta, aluminijuma i plastike, i predstavlja jedini izvor prihoda za osmočlanu porodicu braće Tauza, kao i za porodice šest zaposlenih.

U talasu majskih poplava opština Ub je bila među najugroženijim, a najveća šteta učinjena je mesnoj zajednici Crvena Jabuka. Kuća braće Tauz u okviru koje se nalazi i radionica i poslovne prostorije za izradu stolarskih proizvoda, bila je pogođena snažnim talasom poplava. Poplava je donela veliku količinu vode, koja je dostigla visinu do 70 cm u poslovnim prostorijama i radionici. Svi alati, kancelarijska oprema i instalacije bili su veoma oštećeni ili potpuno uništeni. S obzirom na činjenicu da ova stolarska radionica predstavlja jedini izvor prihoda za osmočlanu porodicu braće Tauz, ubrzo nakon poplava uložili su sve napore da ponovo započnu proizvodnju. Saveti tima organizacije Eneca su u tom trenutku najviše značili za brz proces oporavka.

Zahvaljujući Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Danskom savetu za izbeglice i organizaciji Eneca, preduzeće Palma je rehabilitovano, spremno da pruži bolju uslugu starim i novim klijentima.