HATEM ABDUL KERIM

Hatem Abdul Kerim je putovao sam iz Iraka do Grčke, gde je upoznao Alija Al Abdula, Muhameda Al Muhamera i Amira Muhameda (koji ima samo 17 godina) iz Sirije i sprijateljio se sa njima. Nakon što su proveli više od dva meseca u grčkom kampu u Idomeniju, četiri mladića su odlučila da pokušaju da stignu pešice u Srbiju.

DECA KORISNICI U POSETI NOVOM SADU

Organizovana je poseta Muzeju grada Novog Sada i Petrovaradinskoj tvrđavi za decu iz romskih porodica koje učestvuju u projektu „Jačanje inicijativa za socijalno uključivanje romskih porodica iz privremenih naselja Grada Beograda u lokalne zajednice Republike Srbije“. Predstavnici Danskog saveta za izbeglice u saradnji sa predstavnicima Gradskog muzeja u Novom Sadu organizovali su izlet za devetoro dece iz četiri korisničke porodice.

PALAČINKA FEST

Jutro, devet sati. Bačko Gradište sija posle sinoćnje kiše, opran i spreman za manifestaciju „Palačinka fest“. Stolovi su postavljeni, a smesa za palačinke i namazi su u pripremi. 
Tu su uglavnom poznati učesnici – takmičari iz Vojvodine, Mađarske i Hrvatske, kao i dve nove ekipe: „Novi Gradištanac 1 i 2“.

PORODICA UGROŽENA POPLAVOM: „OGROMNA BRIGA JE KONAČNO ZAVRŠENA“

Osamdesetjednogodišnja Milica Ilić živela je u ulici Milovana Glišića br. 12 u Paraćinu sa suprugom koji je umro 2005. godine. Budući da nisu imali dece, par je 1999. godine ponudio sklonište i srdačno prihvatio interno raseljenu porodicu Pavlović iz Peći sa Kosova. Četvoročlana porodica Pavlović (roditelji i dvoje dece) dobro se brinula o staroj Milici, osećajući se bezbedno u svom novom domu u predgrađu Paraćina.

PORODICA MARKOVIĆ

Jelena Marković napustila je Vitinu tokom 1999. godine zajedno sa roditeljima. Otišli su da žive u Vranje, gde je upoznala svog muža Nenada, koji je takođe bio interno raseljeno lice. U Vranju, porodica je proširena sa dva člana – sinovima Nikolom i Danijelom. Ova četvoročlana porodica živela je u iznajmljenom stanu, primajući socijalnu pomoć i koristeći Nenadovu sezonsku zaradu

PORODICA CAKO

Tri člana porodice Cako živela su u selu Brod kod Dragaša, koji su napustili 1999. godine. Kao raseljena, porodica je pronašla privremeni smeštaj u Kaluđerici kod Beograda. Glava domaćinstva, Isljam Cako, radio je kao fizički radnik na gradilištima zarađujući na ovaj način za osnovne potrebe svoje porodice. Isljam kaže da su u Beogradu veoma teško živeli i da je zbog toga odlučio da se vrati u svoje mesto porekla sa suprugom Umijanom i njihovom ćerkom Brendom.
 

PORODICA NERANDŽIĆ

Miljana Nerandžić i njen suprug napustili su Prištinu 1999. godine i nastanili se u Beogradu, nakon čega su neko vreme živeli u Šimanovcima i u Novom Sadu. Porodica je u raseljeništvu dobila još jednog člana porodice – sina Nikolu. Miljanina porodica se 2003. godine vratila na Kosovo, u selo Dobrotin, a kasnije u selo Gušterica u blizini Prištine. 

MARINKO KAZIĆ

Marinko i njegova supruga sa nestrpljenjem očekuju da se presele u svoju montažnu kuću, finansiranu u okviru IPA 2011 projekta i sagrađenu od strane Danskog saveta za izbeglice u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. Oni su uglavnom uzbuđeni zbog svoje dece, koja će sada dobiti priliku da provedu detinjstvo daleko od ambijenta kakav vlada u kolektivnim centrima. 

ANDRIJA DIMIĆ

Andrija i njegova porodica pobegli su iz Suvog Doa iz opštine Lipljan sa Kosova 1999. godine i nakon mnogo godina porodica nije mogla da nađe način da se vrati u mesto porekla. Iz tog razloga, odlučili su da ostanu u Pločicama kod Kovina i živeli u lošim uslovima u iznajmljenoj trošnoj kući.